Mördeg
120 g smör, rumstempererat
60 g florsocker [1 dl]
180 g vetemjöl [3 dl]
15 g äggula [1 st]

Sätt ugnen på 180 grader. Blanda alla ingredienser i en bunke och arbeta ihop till en jämn deg.
Kavla ut degen och fodra en pajform med löstagbar botten. Nagga med en gaffel i botten. Ställ i frysen i minst 30 minuter.

Ta ut från frysen och grädda pajskalet mitt i ugnen till en gyllenbrun färg,
i ca 15 minuter. Låt pajskalet svalna i formen. Smält chokladen och pensla ett tunt lager över hela bottnen som en fuktspärr.

Lakritskola

3 dl socker
1 dl glykos
80 g smör
2 dl grädde
1 tsk havssalt
2 msk lakritspulver

Koka upp socker och glykos i en tjockbottnad gryta till cirka 175 grader. Rör försiktigt då och då. Vid 175 grader har sockerblandningen karamelliserats och blivit bärnstensfärgad.
Hetta samtidigt upp grädde, smör, havssalt och lakritspulver i en annan kastrull.
Ta av kastrullen med det karamelliserade sockret från plattan. Rör försiktigt ned blandningen av smör och grädde. Det kommer då att bubbla och fräsa.
Ställ tillbaka kastrullen på plattan och koka upp till 122 grader.
Gör ett kulprov.
Häll upp smeten i det svala mördegsskalet. Låt svalna.

Chokaldganache

1 dl vispgrädde
150 g mörk choklad
25 g smör

Hacka chokladen. Koka upp grädden. Häll den heta grädde över chokladen. Rör till slät smet. Tillsätt smöret. Rör inte in för mycket luft.
Låt svalna och sätta sig.

Dekorering
Vispa 3 dl grädde. Spritsa ganache coh grädde i oregelbundet mönster på lakritskolan.